Μονώσεις ταρατσών και εξοικονόμηση ενέργειας

Πότε θα κάνω απόσβεση των χρημάτων; Πόσα χρήματα θα εξοικονομήσω; 

Πολύς λόγος γίνεται για το θέμα της οικονομίας στην κατανάλωση ενέργειας, πως θα μειώσουμε το κόστος για θέρμανση και δροσισμό του σπιτιού μας. Το ζητούμενο για όλους σε αυτή την περίπτωση είναι η εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης  που θα επιφέρει άμεσα οικονομία και απόσβεση των χρημάτων που διαθέτουμε. Πολλοί είναι αυτοί που καταφεύγουν σε εναλλακτικές πηγές ενεργείας προκειμένου να μειώσουν το κόστος για θέρμανση, χωρίς όμως τελικά να πετυχαίνουν την οικονομία που επιθυμούσαν. Είναι αποδεδειγμένο πως ένα καλά μονωμένο σπίτι καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια αφού θερμαίνεται η ψύχεται γρηγορότερα και η θερμοκρασία στο εσωτερικό του παραμένει σταθερή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.  Πολλές φορές αναρωτιόμαστε τι εξοικονόμηση ενέργειας προκύπτει από τη μόνωση της ταράτσας  (διευκρινίζουμε θερμομόνωση ταράτσας) ή πόσο θα πέσει η θερμοκρασία του σπιτιού μας. Στη συνέχεια θα αναφερθούμε εκτενέστερα στις θερμικές απώλειες που έχουμε από τις αμόνωτες ταράτσες και την εξοικονόμηση που μπορούμε να πετύχουμε με τις μονώσεις ταρατσών.

Πιο συγκεκριμένα σε μια τυπική αμόνωτη, κατασκευή η ταράτσα συμβάλει στο 40-45% των απωλειών. Κατά συνέπεια η ιδανικότερη λύση για να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας και να εξοικονομήσουμε χρήματα στο άμεσο μέλλον είναι η θερμομόνωση της ταράτσας του σπιτιού μας. Ακόμα πρέπει να επισημάνουμε ότι κάθε περίπτωση μόνωσης ταράτσας έχει διαφορετικούς παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, για να επιτύχουμε το θερμομονωτικό αποτέλεσμα και την οικονομία που επιθυμούμε. Ειδικότερα πρέπει να λάβουμε υπόψη:

  • Την κλιματική ζώνη που ανήκει το σπίτι.
  • Η παλαιότητα της κατοικίας και οι ιδιαιτερότητας που μπορεί να έχει.
  • Η υφιστάμενη κατάσταση της υπάρχουσας μόνωσης αν υπάρχει.
  • Η χρήση που θα της κάνουμε.
  • Και ο διαθέσιμος προϋπολογισμός για την μόνωση της ταράτσας.

Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε την ποσοστιαία μείωση της θερμικής απώλειας σε μονώσεις ταρατσών με την χρήση του συστήματος θερμομόνωσης Durosol Light Roof. Αναλυτικά ο συντελεστής θερμοπερατότητας  U των δομικών στοιχείων της ταράτσας είναι U=3,05(W/m²K) ενώ εφαρμόζοντας Durosol 8cm παρατηρείτε θεαματική μείωση του συντελεστή θερμοπερατότητας κατά 85% δηλαδή U=0,37(W/m²K).  Εύκολα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ελαχιστοποιούμε τις θερμικές απώλειες της ταράτσας και μειώνουμε τις θερμικές απώλειες του σπιτιού συνολικά ως και 40%. Κατ’ επέκταση η μείωση στην κατανάλωση ενέργειας  θα έχει οικονομικά οφέλη αφού αρχικά θα κάνουμε γρήγορα απόσβεση από την ενέργεια που θα σπαταλούσαμε ( ρεύμα, πετρέλαιο, κλπ) και σε βάθος χρόνου θα εξοικονομήσουμε αρκετά χρήματα.

Για παράδειγμα έστω πως μια οικογένεια διαμένει σε σπίτι 100m² στην Αττική και καταναλώνει 1400λίτρα πετρέλαιο για θέρμανση τη χειμερινή σεζόν (Οκτώβριος – Μάρτιος)  τότε με δεδομένο ότι η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί για το 2016 – 2017, ελπίζοντας ότι δεν θα  ξεπεράσει τα 0,99ευρώ/λίτρο θα κλιθεί να πληρώσει 1386ευρώ.  Αν εφαρμόσει μόνωση ταράτσας 100m² θα κοστίσει περίπου 2000ευρώ.

διάγραμμα απόσβεσης για μονώσεις ταρατσώνΠαρατηρώντας το παραπάνω διάγραμμα απόσβεσης του κόστους για μόνωση ταράτσας, μόνο από το πετρέλαιο θέρμανσης εξοικονομούμε 555ευρώ/έτος. Συνεπώς χωρίς να έχουμε συνυπολογίσει τα έξοδα κατανάλωσης ρεύματος το καλοκαίρι (π.χ. air condition) και με την σχετικά υποτιθέμενη χαμηλή τιμή του πετρελαίου, προκύπτει ότι θα κάνουμε απόσβεση περίπου σε τριάμισι χρόνια και στην συνέχεια θα εξοικονομούμε 555ευρώ/έτος μόνο από την μείωση της κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης.

Συνοψίζοντας εύκολα συμπεραίνουμε ότι η θερμομόνωση του κτιρίου είναι η πρώτη ενέργεια που πρέπει να κάνουμε για εξοικονόμηση ενέργειας και για καλύτερη ποιότητα ζωής στο σπίτι.

Η εταιρεία Φραγκουλάκης προσφέρει εξειδικευμένα συστήματα για μονώσεις ταρατσών και συστήματα για θερμοπρόσοψη κτιρίου που εγγυούνται μόνιμα θερμομονωτικά αποτελέσματα.