Υγρομόνωση και Στεγανοποίηση Ταράτσας

Οι καλύτερες λύσεις στεγανοποίησης και υγρομόνωσης. 

Πολλοί μιλούν για μόνωση ταράτσας, αλλά εννοούν τη στεγανοποίηση ταράτσας (ή αλλιώς υγρομόνωση ). Πρόκειται για δύο αρκετά διαφορετικές έννοιες, εξίσου χρήσιμες μεν, αλλά για διαφορετικές περιπτώσεις. Ουσιαστικά όταν θέλουμε προστασία από τη θερμοκρασία – δηλαδή το σπίτι μας να παραμένει δροσερό το καλοκαίρι και θερμό τον χειμώνα – χρειαζόμαστε θερμομόνωση (όχι στεγανοποίηση ταράτσας η υγρομόνωση ),  ενώ όταν το πρόβλημα είναι με υγρασίες (τρέχουν νερά), τότε πιθανόν απαιτείται στεγανοποίηση ταράτσας .

Μην τα μπερδεύετε μεταξύ τους και κυρίως δώστε προσοχή στο τι εννοεί κάθε μάστορας ή εταιρεία όταν λέει μόνωση! Η λύση για να ξεχωρίζετε τις δύο περιπτώσεις είναι απλή. Θερμομόνωση χωρίς την τοποθέτηση θερμομονωτικού (φελιζόλ) δεν γίνεται! Άρα απλά να θυμάστε πως… Θερμομόνωση = Πολυστερίνη (Φελιζόλ)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Πολλές φορές έχουμε πρόβλημα με υγρασίες και νομίζουμε ότι η λύση είναι η στεγανοποίηση ταράτσας , όμως κάποιες φορές (ανάλογα με τα αίτια που δημιουργούν την υγρασία) μόνο με θερμομόνωση θα διώξετε τις υγρασίες.

Οι περιπτώσεις που δεν αρκεί η στεγανοποίηση ταράτσας είναι όταν δημιουργείται το φαινόμενο της υγροποίησης (λόγω συμπύκνωσης υδρατμών). Αυτό σημαίνει πως όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στο εξωτερικό περιβάλλον και το εσωτερικό του σπιτιού, εξαιτίας της διαφοράς θερμοκρασίας, δημιουργούνται υδρατμοί. Αυτοί συσσωρεύονται στο ταβάνι, με αποτέλεσμα σταδιακά να δημιουργείται υγρασία. Όπως εύκολα καταλαβαίνετε, εδώ δεν φταίνε νερά που περνάνε από την ταράτσα στο εσωτερικό, αλλά η διαφορά θερμοκρασίας. Συνεπώς μόνο μια ολοκληρωμένη θερμομόνωση ταράτσας θα λύσει το πρόβλημα σας.

Σε περίπτωση που χρειάζεστε κάτι τέτοιο, η πιο αποτελεσματική και ταυτόχρονα οικονομικά προσιτή επιλογή είναι η ελαφριά θερμομόνωση και στεγανοποίηση ταράτσας DUROSOL Light Roof . Αν όμως το πρόβλημα σας είναι καθαρά ζήτημα υγρομόνωσης , παρακάτω θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και τις κατάλληλες λύσεις για στεγανοποίηση ταράτσας .

Και πως ξέρω αν τελικά χρειάζομαι θερμομόνωση ή στεγανοποίηση;

Για να καταλάβετε πότε έχετε πρόβλημα θερμομόνωσης και πότε στεγανοποίησης, υπάρχουν 2-3 χρήσιμα tips. Καλό είναι να σας επισκεφθεί κάποιος τεχνικός για αυτοψία του χώρου, όμως μπορείτε να έχετε μια πρώτη εικόνα. Για την πληρέστερη ενημέρωση σας μπορείτε να διαβάσετε και τις ενότητες υγρασία στον τοίχο και μούχλα στον τοίχο, όπου γίνεται εκτενής ανάλυση της κάθε περίπτωσης. Ωστόσο σε γενικές γραμμές να ξέρετε πως:

  • Αν στο ταβάνι έχει σημάδια από την υγρασία και είναι μαύρα (μαυρίλες), το πρόβλημα συνήθως είναι η έλλειψη θερμομόνωσης, ενώ όταν είναι κίτρινα πιθανόν είναι απλά ζήτημα υγρομόνωσης .
  • Αν υπάρχει υγρασία στο ταβάνι ακόμα και όταν για κάποιες μέρες δεν βρέχει, είναι σχεδόν σίγουρο πως το πρόβλημα δεν λύνεται με μια απλή στεγανοποίηση ταράτσας, αλλά θα χρειαστεί και θερμομόνωση .
  • Για να είστε ακόμα πιο σίγουροι, απλά ανεβείτε στην ταράτσα και με ένα λάστιχο, βρέξτε καλά μια περιοχή. Αν μέσα σε λίγες ώρες δείτε “να τρέχουν” νερά εσωτερικά, πιθανόν χρειάζεστε στεγανοποίηση .

Αν έχετε πρόβλημα θερμομόνωσης ενημερωθείτε στην ενότητα “μονωσεις ταρατσων“,
διαφορετικά διαβάστε την παρακάτω ολοκληρωμένη ανάλυση της υγρομονωσης

Συστήματα μόνωσης ταράτσας

Τρόποι για Στεγανοποίησης Ταράτσας

Κατά κύριο λόγο υπάρχουν δύο επιλογές για στεγανοποίηση ταράτσας, η επικόλληση ασφαλτοπάνου και τα επαλειφόμενα. Η εταιρεία μας παρέχει και τις δύο επιλογές, όμως για πολλούς λόγους προτείνουμε ανεπιφύλακτα τη λύση της υγρομονώσεις με επαλειφόμενα, καθώς όπως θα δείτε παρακάτω έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα. Ενδεχομένως να σας προταθούν και άλλες λύσεις (ελαφρομπετό, πίσσα, κ.α.), όμως τα αποτελέσματα θα είναι από αμφίβολα ως μηδενικά!

Επαλειφόμενα για στεγανοποίηση ταράτσας

Τα επαλειφόμενα στεγανωτικά είναι υλικά που αλείφουμε πάνω στην ταράτσα και τα οποία προσφέρουν υγρομόνωση. Τα περισσότερα από αυτά διακρίνονται και από ανακλαστικές ιδιότητες, βοηθώντας στη μερική ανάκλαση της θερμικής ακτινοβολίας. Έτσι συνεισφέρουν σε ένα βαθμό το καλοκαίρι να μην ανεβαίνει αρκετά η θερμοκρασία, το οποίο βασίζεται κατά κύριο λόγο στο χρώμα τους (που είναι συνήθως λευκό), συγκριτικά με τα σκούρα ασφαλτόπανα που έλκουν την ακτινοβολία. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να θεωρήσετε – ή να σας πείσει κανείς – πως με τα επαλειφόμενα ή με άλλη λύση στεγανοποίησης θα έχετε και θερμομόνωση.

Χρήσιμες Πληροφορίες για επαλειφόμενα

Για να έχουν καλό αποτέλεσμα τα επαλειφόμενα, καλό είναι να περαστούν δύο χέρια – ανάλογα την περίπτωση – με την κατανάλωση για τα 2 αυτά χέρια να κυμαίνεται στο 1-1,5kg ανά τετραγωνικό. Η κατανάλωση εξαρτάται από το είδος του επαλειφόμενου, τη μέθοδοι εφαρμογής και κυρίως την υφιστάμενη επιφάνεια της ταράτσας σας (πόσο λεία ή ανώμαλη είναι).

Η εργασία από κάποιο συνεργαζόμενο συνεργείο μας κυμαίνεται στα 2-4€/m² +φπα για τα δύο χέρια που θα χρειαστούν, με τις τιμές να ποικίλουν ανάλογα με το μέγεθος της επιφάνειας και την κατάσταση της ταράτσας (αν χρειαστεί καθαρισμός).

Όσον αφορά τα υλικά, υπάρχουν 3 ειδών επαλειφόμενα στην αγορά. Κάθε κατηγορία βασίζεται σε διαφορετική χημική σύσταση, η οποία εν τέλει καθορίζει τον χρόνο ζωής, τις τεχνικές προδιαγραφές και το κόστος κάθε υλικού. Τις τιμές τους θα τις δείτε αναλυτικά παρακάτω, έχετε όμως υπόψη ότι θα χρειαστείτε και αστάρι (που στοιχίζει περίπου 1-1,5€/m²), εκτός αν επιλέξετε τα επαλειφόμενα σιλανικών ρητινών, που συνιστούμε ως πλέον κατάλληλη λύση για στεγανοποίηση ταράτσας και δεν απαιτείται αστάρι στις περισσότερες περιπτώσεις. Ας δούμε συνοπτικά αυτά τα τρία είδη των επαλειφόμενων:

Ακρυλικά

υλικό για στεγανοποίηση ταράτσας Πρόκειται για την πιο απλή λύση υγρομόνωσης, με χαμηλό κόστος αλλά και αρκετά πρόσκαιρο αποτέλεσμα. Μια στεγανοποίηση ταράτσας με ακρυλικά επαλειφόμενα δεν θα κρατήσει παραπάνω από 2 με 3 χρόνια. Από εκεί και πέρα η επιφάνεια θα αρχίσει να ξεφλουδίζει, δείγμα ότι πρέπει να ξανά περαστεί  το στεγανωτικό . Το κόστος για ακρυλικό επαλειφόμενο με μια μέση κατανάλωση κυμαίνεται στα 3€+φπα/m², ενώ θα χρειαστεί και αστάρι, που τελικά θα ανεβάσει το κόστος περίπου στα 4€+φπα/m².

Πολυουρεθανικά

Τα πολυουρεθανικά είναι μια μέση λύση, αν και από αρκετούς προβάλλονται ως τα ιδανικά. Η διάρκεια ζωής τους σπάνια ξεπερνά τα 8-10 έτη, όμως μετά από 1-2 καλοκαίρια θα αρχίσει να δημιουργείται το φαινόμενο της κιμωλίωσης, δηλαδή κατά την τριβή να παράγεται μια σκόνη σαν κιμωλία. Αυτό με τα χρόνια γίνεται όλο και πιο έντονο και ο μόνος τρόπος να το αποφύγετε είναι η προσθήκη αλειφατικής πολυουρεθάνης, αυξάνοντας όμως πολύ το κόστος. Σε γενικές γραμμές το κόστος των πολυουρεθανικών κυμαίνεται στα 3,9€+φπα/m², όμως μαζί με το αστάρι που θα χρειαστεί, η τιμή θα ανέβει στα 5€+φπα/m².

Σιλανικών Ρητινών

Η στεγανοποίηση ταράτσας με επαλειφόμενα σιλανικών ρητινών είναι η πιο αποτελεσματική λύση. Καταρχάς για την εφαρμογή αυτών των επαλειπτικών η εφαρμογή ασταριού είναι προαιρετική τις περισσότερες φορές (που στις άλλες λύσεις ανεβάζει το κόστος κατά 1,5€/m²), ενώ και η διάρκεια ζωής του συνήθως προσεγγίζει τα 10-12 έτη. Πρόκειται για ένα υλικό που μένει εντελώς ανεπηρέαστο από την έκθεση στον ήλιο και τις θερμοκρασιακές μεταβολές, επίσης για το FGL-Resin Plus παρέχεται και 10έτη εγγύηση! Όσο για το κόστος του υλικού θα φτάνει περίπου στα 4,70€+φπα ανά τετραγωνικό επιφάνειας που θα το εφαρμόσετε.

Συνεπώς όπως βλέπουμε παραπάνω, τα επαλειφόμενα σιλανικών ρητινών υπερέχουν από κάθε άποψη έναντι όλων των υπολοίπων επιλογών για στεγανοποίηση ταράτσας. Δεν είναι μόνο ότι έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αλλά τελικά είναι και τα πιο συμφέροντα οικονομικά, καθώς δεν απαιτούν την επάλειψη της επιφάνειας με αστάρι! Ιδιαίτερα μάλιστα το επαλειφόμενο ST που δίνεται με 10ετή εγγύηση, είναι ότι πιο κατάλληλο για την πλήρη στεγανοποίηση της ταράτσας σας. Το τελικό κόστος υλικών και εργασίας για υγρομόνωση ταράτσας με το επαλειφόμενο ST από κάποιο συνεργαζόμενο συνεργείο μας θα είναι στα 9,5-10,5€/m², συν το φπα των υλικών και το φπα της εργασίας.

Εδώ να σημειώσουμε πως σε περίπτωση που στην ταράτσα υπάρχουν τριχοειδή (ρηγματώσεις), θα χρειαστεί να κάνουμε ενισχυμένη στεγάνωση βάζωντας οπλισμό (υαλόπλεγμα) εγκιβωτισμένο σε κόλλα, το οποίο θα αυξήσει το κόστος υλικών και εργασίας σε 18,5 – 20 €/m² + Φ.Π.Α.

Ασφαλτόπανα

στεγανοποίηση ταράτσας με ασφαλτόπανοΜια επιλογή για στεγανοποίηση ταράτσας που ιδιαίτερα πριν μερικά χρόνια επιλέγονταν κατά κόρον είναι η υγρομονωση με ασφαλτόπανα. Πρόκειται για ρολά από ασφαλτικό υλικό που έχει οπλιστεί καταλλήλως και το οποίο επικολλάται στην ταράτσα με φλόγιστρο και τη σχετική ασφαλτική κόλλα-βερνίκη. Όπως θα δούμε και παρακάτω όμως έχει αρκετά μειονεκτήματα συγκριτικά με τα επαλειφόμενα, για αυτό τα τελευταία χρόνια επιλέγεται όλο και λιγότερο.

 .

 .

Χρήσιμες Πληροφορίες για στεγανοποίηση ταράτσας με ασφαλτόπανα

Για να γίνει η στεγανοποίηση ταράτσας με ασφαλτόπανο, απαιτείται το ίδιο το ασφαλτόπανο, το φλόγιστρο που θα έχει ο μάστορας και ασφαλτική κόλλα (ασφαλτικό βερνίκι), για την κόλληση. Η κατανάλωση του ασφαλτόπανου είνσι σχεδόν 1,1 τετραγωνικό υλικού ανά τετραγωνικό επιφάνειας (υπολογίστε μια απόκλιση για γυρίσματα, ενώσεις κλπ), ενώ η κατανάλωση σε ασφλατικό βερνίκη είναι περίπου 0,4-,0,5Ltr/m².

Όσον αφορά για τις τιμές υλικών, το διάστημα αυτό έχουμε ένα αρκετά καλό ασφαλτόπανο σε προσφορά μόνο 2,99€+φπα/m², ενώ η ασφαλτική κόλλα κοστίζει περίπου 1,1€+φπα/m². Συνεπώς με λίγο πάνω από 4€+φπα/m² καλύπτεται το κόστος υλικών. Από την άλλη το κόστος εργασίας από κάποιο συνεργαζόμενο συνεργείο μας κυμαίνεται στα 4-4,5€/m² + φπα, οπότε το τελικό κόστος υλικών και εργασίας θα φτάσει τα 8-8,5€/m² συν το φπα των υλικών και το φπα της εργασίας.

ασφαλτόπανο για στεγανοποίηση ταράτσας
Κόλλα ασφαλτόπανου για στεγανοποίηση ταράτσας

Από εκεί και πέρα υπάρχουν διαφόρων ειδών ασφαλτόπανα, ανάλογα με τις συνθήκες στις οποίες θα εφαρμοστούν. Διακρίνονται λοιπόν με βάση το βάρος τους ανά τετραγωνικό, τις ελάχιστες θερμοκρασίες που αντέχουν (οι μέγιστες ξεπερνούν τις φυσιολογικές συνθήκες περιβάλλοντος) και την τελική τους επιφάνεια, αν δηλαδή θα έχουν ψηφίδα και τι χρώμα θα είναι η ψηφίδα αυτή.

Τελικά πια λύση στεγανοποίησης να επιλέξω;

Έχουμε αναφέρει και νωρίτερα πως σαν εταιρεία με πάνω από μισό αιώνα εμπειρίας στα μονωτικά υλικά συνιστούμε τη στεγανοποίηση ταράτσας με επαλειφόμενα, αν και έχουμε διαθέσιμα όλα τα απαραίτητα υλικά και για τις δύο επιλογές, σε πολύ καλές τιμές. Ο λόγος που προτιμάμε τα επαλειφόμενα είναι διότι με τα χρόνια έχουμε παρατηρήσει ότι παρουσιάζουν σημαντικά πλεονεκτήματα συγκριτικά με τα ασφαλτόπανα. Ας τα δούμε πιο συγκεκριμένα τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για τις δύο επιλογές για την στεγανοποίηση ταράτσας :

  • Ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα στην στεγανοποίηση ταράτσας των επαλειφόμενων έναντι των ασφαλτόπανων είναι πως έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, καθώς ειδικά τα επαλειπτικά σιλανικών ρητινών θα συνεχίσουν να σας προστατεύουν για περίπου 15 χρόνια, ενώ συνήθως τα ασφαλτόπανα αρχίζουν να φθείρονται αρκετά νωρίτερα.

  • Εξίσου σημαντική είναι και η διαφορά του κόστους. Μια στεγανοποίηση ταράτσας με επαλειφόμενα είναι πιο οικονομική, τόσο όσον αφορά την εργασία όσο και για τα υλικά. Όπως είδαμε στην παραπάνω ανάλυση, τα επαλειφόμενα σιλανικών ρητινών κοστίζουν 6,39€+φπα/m² και η εργασία για την επάλειψη τους 3-3,5€+φπα/m², ενώ τα υλικά για ασφαλτόπανα (ασφαλτόπανο και κόλλα) φτάνουν τα 4€+φπα/m² με άλλα 4-4,5€+φπα/m² το κόστος εφαρμογής.
  • Τα επαλειφόμενα στεγανωτικά διακρίνονται για τον υψηλό συντελεστή διαπνοής τους, που σημαίνει ότι αφήνουν την ταράτσα να “αναπνέει”. Αντιθέτως το ασφαλτόπανο λειτουργεί ως φράγμα υδρατμών, με αποτέλεσμα να μην αναπνέει η ταράτσα και να είναι πιθανότερη η αύξηση υγρασίας στον εσωτερικό του σπιτιού. Δηλαδή αν επιλέξουμε ασφαλτόπανο είναι πιθανό να μην έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα από την στεγανοποίηση ταράτσας .

  • Επειδή τα ασφαλτόπανα δεν αναπνέουν, σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο περάσουν νερά από κάτω δεν θα μπορέσουν να στεγνώσουν και έτσι θα δημιουργηθούν υγρασίες στο ταβάνι. Αντιθέτως τα επαλειφόμενα αναπνέουν και έτσι σύντομα ότι νερά περάσουν θα στεγνώσουν.

  • Επίσης αν στα ασφαλτόπανα δημιουργηθεί βλάβη και περάσουν νερά, χρειάζεται μεγάλη διαδικασία για την επισκευή. Αντίθετα με τα επαλειφόμενα απλά περνάτε ξανά 1-2 χέρια τοπικά!

  • Το χρώμα των ασφαλτοπάνων είναι πάντα σκούρο (ακόμα και λευκή ψηφίδα το αποτέλεσμα είναι σκούρο γκρι), κάτι που απορροφά σημαντικά περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία και ανεβάζει σημαντικά τη θερμοκρασία εντός του σπιτιού. Ουσιαστικά δηλαδή αυξάνουν τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού, ενώ τα επαλειπτικά που έχουν και ανακλαστικές ιδιότητες βοηθούν στην διατήρηση πιο φυσιολογικών θερμοκρασιών.

Συνοψίζοντας τα όσα προαναφέρθηκαν καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η στεγανοποίηση ταράτσας με επαλειφόμενα έχει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα ασφαλτόπανα!

Κλείνοντας την ενότητα για στεγανοποίηση ταράτσας να τονίσουμε πως σε καμία περίπτωση ούτε τα επαλειφόμενα ούτε τα ασφαλτόπανα προσφέρουν θερμομόνωση. Αν αυτό που θέλετε είναι η προστασία απέναντι στις ακραίες θερμοκρασίες και επιθυμείτε το σπίτι σας να είναι πιο δροσερό το καλοκαίρι και πιο θερμό το χειμώνα, χρειάζεστε μονωση ταρατσας.