ΜΟΝΩΣΕΙΣ

Λίγα λόγια για τις μονώσεις

Οι μονώσεις στο σπίτι παρέχουν αντίσταση στη ροή θερμότητας. Όσο  μεγαλύτερη αντίσταση ροής θερμότητας σας παρέχει η μόνωση, τόσο μεγαλύτερη η μείωση του κόστους θέρμανσης και ψύξης σας. Ο σωστός τρόπος μόνωσης του σπιτιού σας, όχι μόνο μειώνει το κόστος θέρμανσης και ψύξης, αλλά επίσης βελτιώνει την άνεση και τις συνθήκες διαβίωσής σας.

Πως λειτουργούν οι μονώσεις;

Για να καταλάβουμε πώς λειτουργούν οι μονώσεις πρέπει να κατανοήσουμε τη ροή θερμότητας, η οποία περιλαμβάνει τρεις βασικούς μηχανισμούς – την αγωγή, την συναγωγή και την ακτινοβολία. Πιο αναλυτικά:

  • Η αγωγή είναι ο τρόπος με τον οποίο η θερμότητα κινείται μέσα από υλικά, όπως όταν ένα κουτάλι τοποθετείται σε ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ και αυτό άγει την θερμότητα μέσα από τη λαβή του στο χέρι σας.
  • Η συναγωγή είναι ο τρόπος στον οποίο η θερμότητα κυκλοφορεί μέσα από υγρά και αέρια. Ο ζεστός αέρας είναι πιο ελαφρύς και ανεβαίνει πιο ψηλά, ενώ ο ψυχρός είναι πυκνότερος και βαρύτερος και μένει μέσα στο σπίτι σας.
  • Η θερμότητα μέσω ακτινοβολίας ταξιδεύει σε ευθεία γραμμή και ζεσταίνει οτιδήποτε είναι σταθερό στην πορεία της και απορροφά την ενέργειά της.

  • Πρόγραμμα εξοικονώ κατ οίκον για το έτος 2020.

Πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ Οίκον 2020

Εξοικονομώ Κατ Οίκον 2020 Πρόγραμμα εξοικονομώ - αυτονομώ για την περίοδο 2020 Ανακοινώθηκε η  έναρξη του προγράμματος εξοικονομώ κατ οίκον

EPS και Περιβάλλον

EPS και Περιβάλλον Όριο ζωής Το EPS είναι ένα υλικό 100% ανακυκλώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον. Μπορεί να ανακυκλωθεί

Πλωτά Σπίτια

Πλωτά Σπίτια Όπως είναι ήδη γνωστό το 1/3 της έκτασης της Ολλανδίας ευρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και

Η ροή της θερμότητας στο σπίτι

Τα πιο συνήθη υλικά μόνωσης επιβραδύνουν την ροή θερμότητας που προέρχεται μέσω αγωγής και συναγωγής. Ανεξάρτητα από το μηχανισμό, η θερμότητα ρέει από το θερμότερο στο ψυχρότερο σώμα  μέχρις ότου δεν υπάρχει πλέον διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των δύο. Στο σπίτι σας, αυτό σημαίνει ότι το χειμώνα, η ζέστη ρέει άμεσα από όλους τους θερμαινόμενους χώρους διαβίωσης σε παρακείμενες μη θερμαινόμενες σοφίτες, γκαράζ, υπόγεια, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους. Η ροή θερμότητας μπορεί επίσης να κινηθεί μέσω των εσωτερικών οροφών, τοίχων και δαπέδων, όπου υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας. Κατά τη διάρκεια της περιόδου ψύξης, η θερμότητα ρέει από τους υπαίθριους χώρους στο εσωτερικό του σπιτιού.

Πώς θα καταλάβω ότι χρειάζομαι μόνωση;

Ένας τρόπος για να καταλάβουμε ότι το σπίτι μας χρειάζεται μόνωση είναι αν ήδη αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της μούχλας ή της μαυρίλας στους τοίχους. Αυτό συμβαίνει λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας από το εσωτερικό του σπιτιού με το εξωτερικό. Με απλά λόγια όταν ανοίγουμε την θέρμανση ο ζεστός αέρας θερμαίνεται και ανεβαίνει προς τα πάνω λόγω του ότι είναι ελαφρύτερος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συναντάται με τα αμόνωτα κρύα στοιχεία και να δημιουργούνται υγροποιήσεις. Εκεί μαζεύονται μικροοργανισμοί και δημιουργούν τη μούχλα.

παράδειγμα αμόνωτου κτιρίου
παράδειγμα αμόνωτου τοίχου
παράδειγμα αμόνωτης οροφής

Ένας άλλος τρόπος είναι να κάνουμε μία μέτρηση με θερμοκάμερα. Με τη θερμοκάμερα φαίνονται οι ενεργειακές απώλειες του κτιρίου μας μέσω διαφορετικών χρωματικών αποχρώσεων. Τον χειμώνα που έχουμε το καλοριφέρ ανοιχτό τα αμόνωτα σημεία του κτιρίου παρουσιάζονται με αποχρώσεις του μπλε, ενώ το καλοκαίρι με δροσιά μέσα στο σπίτι οι ενεργειακές απώλειες φαίνονται με αποχρώσεις του κόκκινου.

Μέτρηση με θερμοκάμερα για ενεργειακές απώλειες
Παράδειγμα μέτρησης με θερμοκάμερα
Παράδειγμα ανάλυσης με θερμοκάμερα

Τύποι Μονώσεων

Οι μονώσεις που εφαρμόζονται στα κτίρια είναι η θερμοπρόσοψη, ή εσωτερική θερμομόνωση, ή μόνωση ταράτσας και η μόνωση διπλής τοιχοποιίας. 

  • Η θερμοπρόσοψη εφαρμόζεται στα εξωτερικά στοιχεία του κτιρίου εξαλείφοντας τυχόν θερμογέφυρες.Είναι ο πλέον συνηθισμένος τρόπος μόνωσης και έχει αντικαταστήσει τον παλιό συμβατικό τρόπο της διπλής τοιχοποιίας.
  • Η εσωτερική θερμομόνωση εφαρμόζεται σε εσωτερικούς τοίχους του κτιρίου όταν δεν έχουμε την δυνατότητα επέμβασης εξωτερικά. Στην εσωτερική θερμομόνωση εφαρμόζουμε κανονικά το σύστημα της θερμοπρόσοψης χωρίς το τελικό επίχρισμα,τον χρωμοσοβά. Στην θέση του χρωμοσοβά σπατουλάρουμε το σύστημα με παρετίνη και έπειτα βάφουμε τον τοίχο με ακρυλικό χρώμα.
  • Οι μονώσεις διπλής τοιχοποιίας ήταν ο μόνος τρόπος  μόνωσης των κτιρίων τα παλαιότερα χρόνια. Στην πορεία αντικαταστάθηκε με το σύστημα της θερμοπρόσοψης, διότι με την μόνωση διπλής τοιχοποιίας δεν υπήρχε η δυνατότητα εξάλειψης των θερμογεφυρών του κτιρίου με αποτέλεσμα να έχουμε ενεργειακές απώλειες.
  • Οι μονώσεις ταρατσών αποτελούν τον αναγκαίο τρόπο μόνωσης κάθε κτιρίου καθώς από την ταράτσα έχουμε τις μεγαλύτερες ενεργειακές απώλειες.

Γιατί να κάνω μόνωση;

Η μόνωση είναι απαραίτητη επέμβαση στο κτίριο αρχικά για να έχουμε σωστές συνθήκες διαβίωσης για τα άτομα που ζουν σε αυτό και επίσης για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας.
Μπορούμε να φανταστούμε ένα αμόνωτο κτίριο σαν ένα τρύπιο κουβά. Όσο νερό και να ρίξουμε μέσα πάλι αυτό θα τρέχει από τις τρύπες. Όσο περισσότερες τρύπες καλύψουμε τόσο πιο αργά θα φεύγει το νερό. Έτσι λειτουργούν και οι μονώσεις. Όσο περισσότερες ενεργειακές επεμβάσεις κάνουμε στο κτίριό μας τόσο μειώνουμε τις ενεργειακές του απώλειες. Το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι να δημιουργήσουμε ένα “κέλυφος” στο κτίριο έτσι ώστε να μην υπάρχουν τρόποι διαφυγής της θερμότητας.
Με τον τρόπο αυτό μειώνουμε στο ελάχιστο την κατανάλωση πετρελαίου το χειμώνα για να ζεστάνουμε το χώρο μας και την κατανάλωση ρεύματος το καλοκαίρι για την δροσιά του.

Μονωτικό υλικό Durosol External

Ποια περίοδο πρέπει να κάνω μόνωση;

Οι μονώσεις εφαρμόζονται όλο το χρόνο,με τη προϋπόθεση ότι θα πρέπει να επικρατούν θερμοκρασίες μεταξύ των 5 εώς και 35 έτσι ώστε να μπορούν να δουλεύονται εύκολα τα υλικά.Οι μονώσεις που γίνονται με υλικά που αναπνέουν δεν έχουν απολύτως κανένα πρόβλημα εγκλωβισμού υγρασίας στο κτίριο.