Πλωτά Σπίτια
Όπως είναι ήδη γνωστό το 1/3 της έκτασης της Ολλανδίας ευρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και μεταξύ των περιοχών αυτών συγκαταλέγεται το Άμστερνταμ και το διεθνές αεροδρόμιό του. Σύμφωνα με τις πρόσφατες συντηρητικές εκτιμήσεις της ∆ιακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιµατική Αλλαγή (IPCC), ότι η στάθμη της θάλασσας μπορεί να ανυψωθεί κατά 60 εκατοστά ως το 2100. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να βρεθούν τα 2/3 της έκτασης της Ολλανδίας κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Για να αντιμετωπίσουν τις απειλές, αρχιτέκτονες και μηχανικοί, σχεδιάζουν σπίτια ανθεκτικά στις πλημύρες, πλωτά νησιά, ακόµη και πόλεις πάνω στο νερό.
Ήδη σε λιμνοθάλασσες έχουν κατασκευαστεί πλωτά οικιστικά συγκροτήματα και εμπορικά κτίρια. Οι εταιρείες που τα κατασκευάζουν, έχουν πελάτες τόσο στην Ολλανδία όσο και στο εξωτερικό και παραγγελίες για εκατοντάδες πλωτά σπίτια, τα οποία βρίσκονται εν μέρει μέσα στο νερό, πάνω σε µια βάση από μπετόν και πολυστυρένιο (EPS) που τους προσφέρει επιπλέον μόνωση από τις χαμηλές θερμοκρασίες.
Ολλανδική εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει ως το 2015 πέντε πλωτά νησιά για την κυβέρνηση των Μαλδιβών. Το πρόγραμμα αυτό, ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων, περιλαμβάνει κατασκευή γηπέδων γκολφ και ενός πλωτού συνεδριακού κέντρου σε σχήμα αστεριού που θα έχει επιφάνεια 610.000 τ.μ.
Σχετικό project ετοιμάζεται για το Ντουμπάι όπου πρόκειται να κατασκευαστεί νέο οικιστικό συγκρότημα τύπου φοίνικας. Το νέο τεχνητό συγκρότημα θα είναι πλωτό σε βάση από EPS για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα τεράστια προβλήματα σταθεροποίησης που αντιμετωπίζουν οι άλλες δύο κατασκευές (φοίνικας και υδρόγειος) λόγω της διάβρωσης από τα θαλάσσια ρεύματα.
Το EPS έχει καθιερωθεί διεθνώς ως το κατασκευαστικό υλικό του μέλλοντος αφού καλείται να καλύψει τις αδυναμίες όλων των γνωστών δομικών υλικών.
Πηγή Άρθρου:
epshellas.com/index.php/eps/geoafros/plota-spitia
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΟΓΚΩΜΕΝΗΣ ΠΟΛΥΣΤΕΡΙΝΗΣ