Εξηλασμένη ή Διογκωμένη Πολυστερίνη (EPS)
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα που προκύπτουν όταν κάποιος μπαίνει στη διαδικασία αναζήτησης μονωτικών υλικών, είναι το δίλημμα αν θα χρησιμοποιήσει εξηλασμένη ή διογκωμένη πολυστερίνη, που αντίστοιχα ονομάζονται XPS και EPS. Για να ξεκινήσουμε την ανάλυση αρχικά θα σας παρουσιάσουμε τι είναι το κάθε υλικό και ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά τους, ενώ να τονίσουμε εξαρχής ότι η εταιρεία μας εμπορεύεται και εξηλασμένη πολυστερίνη.
Σε γενικές γραμμές και τα δύο παράγονται από πολυστερίνη, με πρώτη ύλη παραγόμενη από το πετρέλαιο. Υπάρχει όμως διαφορά στην παραγωγική τους διαδικασία, που έχει ως αποτέλεσμα και διαφορά στα χαρακτηριστικά τους, καθώς και στο χρώμα τους, καθώς η διογκωμένη πολυστερίνη είναι συνήθως λευκή, ενώ η εξηλασμένη είναι συνήθως μπλε ή και πράσινη.
Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, η Διογκωμένη Πολυστερίνη, που διεθνώς ονομάζεται Expanded Polystern (EPS), αποτελείται από θερμοπλαστικές κυψελίδες πολυστυρολίου, δηλαδή ουσιαστικά κόκκους. Αυτοί οι κόκκοι διογκώνονται και γίνονται σφαιρίδια, τα οποία κολλούν μεταξύ τους σε καλούπι με υψηλή πίεση ατμού.
Από την άλλη η Εξηλασμένη Πολυστερίνη – Extruded Polystren (ΧPS) – είναι κλειστής κυψελωτής δομής και παράγεται με τη διαδικασία της εξήλασης, όπου γίνεται πολυμερισμός της θερμοπλαστικής πολυστερίνης, με προωθητικό αέριο τον υδροχλωροφθοράνθρακα.
Είναι γεγονός ενώ παλαιότερα χρησιμοποιούταν συχνά για μονώσεις η εξηλασμένη πολυστερίνη, ωστόσο τις τελευταίες δεκαετίες χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο η διογκωμένη, έχοντας πλέον ουσιαστικά κυριαρχήσει σε ολόκληρη την αγορά, σύμφωνα και με έρευνα που θα δούμε παρακάτω. Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια η διογκωμένη πολυστερίνη χρησιμοποιείται κατά κόρον για θερμομόνωση τοίχων και μονώσεις ταρατσών, καθώς εμφανίζει κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα.
Τα πλεονεκτήματα της Διογκωμένης Πολυστερίνης έναντι της Εξηλασμένης Πολυστερίνης είναι τα εξής:
– Η διογκωμένη πολυστερίνη έχει αρκετά χαμηλό συντελεστής θερμοπερατότητας (λ) και ιδιαίτερα το μονωτικό υλικό 3ης γενιάς Durosol έχει 0,034 W/mk. Σημαντικότερο μειονέκτημα όμως σχετικά με το λ της εξηλασμένης πολυστερίνης είναι ότι δεν μένει σταθερό και έτσι μετά από λίγα χρόνια η διαφορά στο λ και συνεπώς το τελικό θερμομονωτικό αποτέλεσμα είναι ακόμα μεγαλύτερο υπέρ της διογκωμένης πολυστερίνης. Η σταδιακή αυτή πτώση του λ οφείλεται στο φρέον που περιέχει η εξηλασμένη πολυστερίνη, που αποτελεί πτητικό αέριο. Για να είμαστε ακριβείς, ο ίδιος ο Αμερικανικός Σύνδεσμος Εξηλασμένης Πολυστερίνης αναφέρει ξεκάθαρα τη μείωση της θερμομονωτικής απόδοσης της εξηλασμένης πολυστερίνης, ΕΔΩ μπορείτε να διαβάσετε το πρωτότυπο κείμενο.
– Σύμφωνα με έρευνα, στο 80% της αγοράς εξωτερικής θερμομόνωσης στην Ευρώπη προτιμάται η διογκωμένη πολυστερίνη, με την εξηλασμένη πολυστερίνη να χρησιμοποιείται σε ποσοστό κάτω από 2%. Παρακάτω μπορείτε να δείτε ενδεικτικά τα στατιστικά για την Γερμανία (Διογκωμένη 82%, Εξηλασμένη 0,5%), ενώ μπορείτε να πατήσετε εδώ για να δείτε ολόκληρη την έρευνα.
– Η διογκωμένη πολυστερίνη έχει μεγαλύτερη ελαστικότητα και απορροφά ευκολότερα τα κρουστικά σοκ. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης ρωγμών στα επιχρίσματα, λόγω συστολοδιαστολών των υλικών και των δομικών στοιχείων.
– Παρά τη δραματική μείωση των τιμών της εξηλασμένης πολυστερίνης (λόγο μειωμένης ζήτησης), η διογκωμένη πολυστερίνη συνεχίζει να είναι οικονομικότερη.
– Η διογκωμένη πολυστερίνη έχει μικρότερο συντελεστή αντίστασης στη διάχυση υδρατμών, με αποτέλεσμα να αναπνέει καλύτερα αλλά και να είναι πιο ευαίσθητη στην υγρασία (σε χαμηλές ποιότητες, όχι σε υψηλές).
– Έχει καλύτερη διαστασιακή σταθερότητα στις συνήθεις θερμοκρασίες.
– Η διογκωμένη πολυστερίνη είναι φιλική προς το περιβάλλον, σε αντίθεση με την εξηλασμένη πολυστερίνη που αποδίδει χλωροφθοράνθρακα, το γνωστό σε όλους μας φρέον, που είναι επικίνδυνο αέριο και είναι ο λόγος που η εξηλασμένη πολυστερίνη ανήκει στη Μαύρη Λίστα της Greenpeace, όπως μπορείτε να δείτε εδώ. Το φρέον που εκπέμπεται εκτός ότι είναι ανθυγιεινό, είναι και υπεύθυνο για την σταδιακή μείωση του λ, όσο αυτό απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα. Το γεγονός βέβαια ότι σταδιακά το φρέον χάνεται είναι πολύ λογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για το ίδιο πτητικό αέριο, που πρέπει να ανανεώνουμε κάθε 2-3 χρόνια στα κλιματιστικά μας, που αν και πρόκειται για κλειστό κύκλωμα, σταδιακά διαφεύγει.
– Η εξηλασμένη πολυστερίνη δεν αναπνέει με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανθυγιεινοί χώροι διαβίωσης, συμπυκνώσεις υδρατμών κλπ.
– Η εξηλασμένη πολυστερίνη είναι καιόμενη, σε αντίθεση με την αυτοσβενήμενη διογκωμένη πολυστερίνη η οποία δεν αναφλέγεται ούτε μεταδίδει τη φωτιά.
Επίσης υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που συνήθως η εξηλασμένη πολυστερίνη υπερέχει και θα σας τις παρουσιάσουμε παρακάτω.
– Η εξηλασμένη πολυστερίνη λοιπόν πλεονεκτεί στο θέμα της υδατοαπορρόφησης, καθώς έχει σχεδόν μηδενική απορρόφηση υδάτων, σε αντίθεση με την κοινή διογκωμένη πολυστερίνη.
– Άλλο ένα χαρακτηριστικό που συχνά μειονεκτεί η διογκωμένη πολυστερίνη είναι στο θέμα της αντοχής στη συμπίεση,
Στα παραπάνω μειωνεκτήματα έχουμε δώσει λύση με την παραγωγή του κορυφαίου θερμομονωτικού υλικού 3ης γενιάς Durosol, όπως θα δείτε και αναλυτικά το Durosol δεν παρουσιάζει πρόβλημα με την υγρασία, καθώς είναι υδροαπωθητικό. Η μακροχρόνια υδατοαπορρόφηση του είναι <1%, επίσης έχει υψηλή θλιπτική τάση 150Kpa.
Αναλυτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Durosol μπορείτε να βρείτε εδώ, ενώ στο επόμενο link μπορείτε να δείτε και τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις CE (Πιστοποιήσεις).