mouxla-stous-toixous

Πώς να αντιμετωπίσετε την μούχλα στους τοίχους;

Η μούχλα στους τοίχους είναι ένα από τα πιο συνήθη προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι συχνά στο εσωτερικό των σπιτιών μας. Τα αίτια για τη δημιουργία μούχλα στους τοίχους ή μούχλα στο ταβάνι είναι η υγρασία. Γενικά, ως ένα ποσοστό η υγρασία μέσα ένα χώρο είναι επιθυμητή γιατί μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα. Το πρόβλημα έρχεται όταν τα επίπεδα της υγρασίας ξεπερνάνε τα φυσιολογικά και έτσι έχουμε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία μούχλας στους τοίχους.
Πέρα από τη δημιουργία μαύρης μούχλας στους τοίχους, η υγρασία, έχει επιβλαβή συνέπειες στην υγεία μας. Εδώ θα δούμε αναλυτικά τα πάντα για την υγρασία και πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη μούχλα στους τοίχους.

Τι είναι όμως η υγρασία;

Με τον όρο «υγρασία» εννοούμε ουσιαστικά την ύπαρξη υδρατμών στον αέρα. Αυτοί οι υδρατμοί ουσιαστικά είναι αποτέλεσμα της διαφοράς της εσωτερικής με την εξωτερική θερμοκρασία.

Πώς καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει υγρασία στο χώρο μας;

Εκτός και αν το έχουμε αφήσει να εξελιχθεί τόσο πολύ η κατάσταση ώστε να δημιουργηθεί η μούχλα στους τοίχους, μπορούμε να το προλάβουμε στην αρχή. Κάποια από τα σημάδια που μπορούμε να παρατηρήσουμε στο χώρο και να καταλάβουμε ότι υπάρχει υγρασία είναι: τα τζάμια θολώνουν, υπάρχει η χαρακτηριστική μυρωδιά στο χώρο, το νιώθουμε στο δέρμα μας και νιώθουμε βαρύ το κεφάλι μας χωρίς λόγο. Σύμφωνα με έρευνες, η υγρασία επηρεάζει αρνητικά την πνευματική και σωματική μας κατάσταση άμεσα. Έτσι, λοιπόν, πρέπει πάντοτε να ελέγχουμε τα επίπεδα της υγρασίας μέσα στο χώρο μας. Πέρα από την επιρροή που έχει η υγρασία σε εμάς τους ίδιους, ο περιορισμός της θα κάνει καλό στη τσέπη μας αφού θα περιορίσουμε τα έξοδα στη θέρμανση του χώρου.

Αίτια δημιουργίας υγρασίας

-Υπάρχει αυξημένη υγρασία στο χώρο
-Δεν γίνεται καλός αερισμός στο χώρο: Είναι πολύ σημαντικό και για την υγεία μας αλλά και για την ‘υγεία’ του σπιτιού μας να αερίζουμε το σπίτι μας καλά και καθημερινά για μερικές ώρες. Άφηνε τα παράθυρα ανοιχτά καθημερινά ώστε να γίνεται ανανέωση του αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού μας.

-Δεν είναι πολύ καθαρός ο χώρος

Έχει σπάσει κάποιος σωλήνας: Κάποιος σπασμένος σωλήνας θα δικαιολογήσει τη εμφάνιση ξαφνικά μούχλα στους τοίχους. Αν δηλαδή μια μέρα ξυπνήσουμε και δούμε μούχλα στους τοίχους τότε να ξέρετε ότι θα φταίει κάποιος σπασμένος σωλήνας και καλό θα ήταν να φωνάξετε αμέσως έναν εξειδικευμένο υδραυλικό να κάνει την επισκευή στο σωλήνα και μετά θα μπορέσουμε να ασχοληθούμε με το αισθητικό κομμάτι του λεκέ από μούχλα

Δεν υπάρχει εξωτερική θερμομόνωση: Τα σπίτια που δεν έχουν κάποιο σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης όπως πχ μόνωση ταράτσας θα αντιμετωπίσουν σίγουρα κάποιο πρόβλημα με την υγρασία. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του εσωτερικής και εξωτερικής θερμοκρασίας. Πιο συγκεκριμένα, ειδικά τη περίοδο του χειμώνα που χρησιμοποιούμε κάποιο μέσο θέρμανσης στο εσωτερικό του σπιτιού μας αυτό προκαλεί την θέρμανση των τοίχων και έτσι δημιουργούνται υδρατμοί. Αυτοί οι υδρατμοί μετέπειτα γίνονται σταγόνες που προσκολλώνται στους τοίχους και αυξάνουν την υγρασία και έτσι δημιουργείται μούχλα στους τοίχους.

Πώς θα περιορίσουμε την υγρασία στο σπίτι μας;

– Συχνό και καλό αερισμό/εξαερισμό. Ο αερισμός/εξαερισμός θα αποτρέψει τη δημιουργία φαινομένων συμπύκνωσης και εν συνεχεία της δημιουργίας μούχλας στο τοίχο ή μούχλα στο ταβάνι. Για καλό αερισμό θα πρέπει να ανοίγουμε για λίγο καθημερινά δύο παράθυρα σε απέναντι σημεία του χώρου ώστε να γίνεται πλήρης ανακύκλωση του χώρου.
– Μπορείτε να προμηθευτείτε κάποιο μηχάνημα αφυγραντήρα. Αυτά τα μηχανήματα που μπορείτε να προμηθευτείτε σε κάθε μηχάνημα με ηλεκτρονικές συσκευές θα βοηθήσει να εξισορροπήσει λίγο την ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του σπιτιού σας, αλλά δεν θα κάνει και θαύματα. Για να δείτε κάποια διαφορά θα πρέπει να την έχετε πολλές ώρες στη λειτουργία, που σημαίνει ότι θα κάνετε μεγάλη κατανάλωση στο ρεύμα.
– Περιορίστε τα φυτά εσωτερικού χώρου. Και τα φυτά που έχετε σιγουρευτείτε ότι δεν υπερβάλλετε με το πότισμα. Το υπερβολικό πότισμα θα συμβάλλει στη δημιουργία μούχλας στους τοίχους και, ταυτόχρονα, κάνουν κακό στα φυτά μας.
– Σιγουρευτείτε ότι θα κάνετε αναπόσπαστη συνήθεια σας να ανοίγετε τα παράθυρα ή τον μηχανικό εξαερισμό, μετά το μπάνιο. Καλό θα ήταν να φροντίσουμε και ότι η κουζίνα μας αερίζεται κανονικά όταν μαγειρεύουμε.
– Καλό θα ήταν αποφεύγουμε να στεγνώνουμε ρούχα μέσα στο σπίτι καθώς συμβάλλει στη δημιουργία μούχλας στους τοίχους.
-Εφαρμόζουμε κάποιο σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης. Είναι γεγονός πως ότι και αν κάνουμε αν δεν εφαρμόσουμε κάποιο ολοκληρωμένο σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης θα έχουμε πάντα πρόβλημα με την υγρασία και τη μούχλα στους τοίχους. Αν θέλουμε να λύσουμε οριστικά το πρόβλημα με την υγρασία και τη μούχλα στους τοίχους θα πρέπει να κάνουμε εγκατάσταση συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης άμεσα. Στην εταιρεία Φραγκουλάκης θα βρείτε τα πιο οικονομικά εξειδικευμένα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης για να λύσετε το πρόβλημα με τη μούχλα στους τοίχους.

Καλέστε τώρα στο 210 574 74 74 και ρωτήστε μας για ποιο σύστημα θερμομόνωσης ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες.