eksoikonomo

Μετ’ Εμποδίων το πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ Οίκον για τα νοικοκυριά

Το αναμενόμενο πρόγραμμα επιδότησης εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων -γνωστό και ως Εξοικονομώ κατ οίκον πρόκειται να ξεκινήσει. Πιο συγκεκριμένα, η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων στην πλατφόρμα http://exoikonomisi.ypen.gr  ξεκίνησε τελικά στις 8/3/2018 και έρχεται να ωφελήσει μεγάλο αριθμό νοικοκυριών τους δύσκολους καιρούς της οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης. “Ξεκίνησε μετ’ εμποδίων” αφού τις πρώτες κιόλας δυο μέρες η πλατφόρμα παρουσιάζει προβλήματα και μάλιστα αναφέρει ότι η είσοδος στο πληροφοριακό σύστημα δεν έχει ενεργοποιηθεί .Το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ οίκον παρότι καθυστέρησε περίπου μισό χρόνο και ίσως λίγο παραπάνω από την εξαγγελία του από το αρμόδιο υπουργείο φαίνεται να αντιμετωπίζει ακόμα προβλήματα.

Παρόλα αυτά το πρόγραμμα φαίνεται ότι θα ξεκινήσει σύντομα και αποτελεί μια λύση για αρκετά νοικοκυριά που ήθελαν να κάνουν ενεργειακή αναβάθμιση στο σπίτι τους αλλά δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα. Δίνει το πρόγραμμα, λοιπόν, κίνητρα και αποτελεί σημαντική αφορμή για να ωφεληθεί διπλά ένα νοικοκυριό.

Για ποιο λόγο ωφελεί το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ οίκον  διπλά ένα νοικοκυριό;

Από τη μια ένα νοικοκυριό ωφελείται καθώς αναβαθμίζοντας ενεργειακά την κατοικία του, καταναλώνει λιγότερη ενέργεια για θέρμανση το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι , κάτι που αυτομάτως σημαίνει εξοικονόμηση χρηματικών πόρων, Από την άλλη, πετυχαίνοντας την επιθυμητή ενεργειακή αναβάθμιση, διαμένει σε ένα υγιεινότερο περιβάλλον διαβίωσης.

Ας εξηγήσουμε λίγο πιο αναλυτικά τα παραπάνω οφέλη. Για να το δούμε αυτό αξίζει να αναφερθούμε στις επιδοτούμενες παρεμβάσεις καθώς και τα οικονομικά οφέλη του προγράμματος

Οι εργασίες που καλύπτονται με επιδότηση είναι οι εξής:

  • Θερμομόνωση Ταράτσας/Δώματος ή και θερμομόνωση των κάθετων εξωτερικών τοίχων του κτιρίου ( Θερμοπρόσοψη κτιρίου όπως είναι γνωστή ).
  • Αντικατάσταση/Εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης.
  • Αντικατάσταση κουφωμάτων με νέα ενεργειακά αποδοτικότερα .
  • Εγκατάσταση εναλλακτικών πηγών παροχής ζεστού νερού χρήσης(π.χ. ηλιακός θερμοσίφωνας) .
  • Αντικατάσταση ή εγκατάσταση συστημάτων σκίασης.
  • Εγκατάσταση αντλιών θερμότητας.

Ποια τα οικονομικά κριτήρια και οφέλη για ένταξη στο πρόγραμμα;

Βλέπουμε ότι υπάρχει πληθώρα εργασιών που καλύπτονται από την επιδότηση του προγράμματος που μπορεί υπό συνθήκες να φτάσει το 70% του συνολικού προϋπολογισμού δαπανών. Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 25.000€ συνδυαστικά με τον περιορισμό των 250€/m²(σε τιμές συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) . Το μέγιστο ατομικό εισόδημα ή το οικογενειακό εισόδημα που μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα είναι τα 35.000€ και 45.000€ αντίστοιχα. Τέλος, υπάρχει ως κριτήριο, που βοηθάει αθροιστικά στο ποσοστό επιδότησης, ο αριθμός των προστατευόμενων μελών της οικογένειας.

Ποιες οι κύριες διαφορές και καινοτομίες του προγράμματος;

Η κύρια διαφορά με το αντίστοιχο προηγούμενο πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ οίκον είναι ότι η λήψη δανείου δεν είναι υποχρεωτική και ο ωφελούμενος του προγράμματος μπορεί σε συνδυασμό με ίδια κεφάλαια και την επιδότηση να υλοποιήσει τις παρεμβάσεις που θα του προτείνει ο ενεργειακός επιθεωρητής.  Μεγάλη διαφορά και καινοτομία του νέου προγράμματος είναι ότι η όλη διαδικασία της αίτησης ένταξης και παρακολούθησης της πορείας της θα γίνει σχεδόν εξ ολοκλήρου ψηφιακά και σε συνεργασία με τις υπηρεσίες TaxisNet, κάτι που ομολογουμένως θα βοηθήσει χρονικά και γραφειοκρατικά τους άμεσα ενδιαφερόμενους .Επίσης , δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης και επιδότησης πλήρως της δαπάνης για την αμοιβή σύμβουλου έργου- δυνατότητα που δεν δινόταν στο προηγούμενο πρόγραμμα. Ο σύμβουλος αυτός πρέπει να φροντίζει για την ορθή συμπλήρωση των στοιχείων και να διαχειρίζεται την πορεία της αίτησης. Επίσης, πρέπει να φροντίζει για την ορθή συμπλήρωση των στοιχείων και να ενημερώνει τον αιτούντα πριν την οριστική υποβολή της αίτησης για την οποία πλήρως και μόνο ο άμεσα ωφελούμενος φέρει ευθύνη.

Κριτήρια Ένταξης στο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ Οίκον

Πέρα από τα οικονομικά κριτήρια του αιτούντα και του προϋπολογισμού των εργασιών που αναφέρθηκαν παραπάνω, υπάρχουν και άλλα κριτήρια σχετικά με την ενεργειακή κλάση του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας(διαμερίσματος), την μη ύπαρξη αυθαιρεσιών και την αντικειμενική αξία του. Σχετικά με την ενεργειακή κλάση το κτίριο ή η κτιριακή μονάδα που πρόκειται να ενταχθεί πρέπει να έχει καταταχθεί με βάση την πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση σε κατηγορία ίση ή χαμηλότερη της Δ . Επίσης, είναι σημαντικό να μην υπάρχουν ή να έχουν τακτοποιηθεί νομικά τυχόν αυθαιρεσίες του κτιρίου που πρόκειται ν γίνουν οι παρεμβάσεις. Τέλος, είναι σημαντικό για τους ενδιαφερόμενους να γνωρίζουν ότι στο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ οίκον εντάσσονται ακίνητα με αντικειμενική αξία χαμηλότερη των 2100€/m² .