Αυτοεπιπεδούμενο εποξειδικό δάπεδο

Συχνές ερωτήσεις

Τα αυτοεπιπεδούμενα εποξειδικά δάπεδα (ή αυτοεπιπεδούμενα) είναι ίσως ο πιο κοινός τύπος εποξειδικών δαπέδων για βιομηχανική κυρίως χρήση. Παρακάτω αναφέρεται  μια λίστα με τις συχνές ερωτήσεις σχετικά με αυτούς τους τύπους δαπέδων.

Γιατί ονομάζεται αυτοεπιπεδούμενο δάπεδο;

Τα δάπεδα αναφέρονται ως αυτοεπιπεδούμενα, αφού κατά την εφαρμογή η επίστρωση εποξειδικής ρητίνης σχηματίζει μια ομαλή και επίπεδη υφή στην επιφάνεια του δαπέδου, σε αντίθεση με τα άλλα που σχηματίζουν μια επιφάνεια που μοιάζει με τιν φλούδα ενος πορτοκαλιού,δημιουργεί κάποιες  λακκούβες Αναφέροντας ότι το φαινόμενο φλούδας πορτοκαλιού τείνει να εμφανίζεται σε λεπτές επιφάνειες, όπως  πάνω στο χρώμα  δαπέδου. Ο ευκολότερος τρόπος για να αποφύγετε αυτή την υφή θα ήταν απλά να εφαρμόσετε υψηλότερα επιχρίσματα πάνω σε 1-2 χιλιοστά (όπως αυτοεπιπεδούμενες επιστρώσεις).

Τι το κάνει τόσο δημοφιλές;

Αυτά τα δάπεδα έχουν σημαντικά λειτουργικά πλεονεκτήματα για τις βιομηχανίες. Η ομαλή και απρόσκοπτη επιφάνεια τους καθιστά ιδανικά για τη μετακίνηση των οχημάτων που μετακινούν τα βαριά φορτία σε συνεχή βάση. Επίσης, η απρόσκοπτη δομή καθιστά τα δάπεδα ευκολότερα για τον καθαρισμό και δεν επιτρέπει τη συσσώρευση ρύπων και βακτηρίων. Τα αυτοεπιπεδούμενα εποξειδικά δάπεδα παρέχουν επίσης μια πολύ αισθητική όψη, καθώς η γυαλιστερή άνευ ραφής εμφάνιση καθιστά το χώρο πιο μακρύ και πιο ελκυστικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αρχιτέκτονες τα προτιμούν  και συχνά  τα προσδιορίζουν για εμπορικό  χώρο.

Ποιο είναι το ελάχιστο απαιτούμενο πάχος  για την επίτευξη αυτοεπιπεδούμενου δαπέδου;

Σύμφωνα με τα λεγόμενα ειδικών αυτοεπιπεδούμενων δαπέδων  το ελάχιστο απαιτούμενο  πάχος  θα πρέπει να είναι  2mm. Οποιοδήποτε εποξειδικό προϊόν κάτω από αυτό το πάχος  σίγουρα θα αντιμετωπίσει προβλήματα ισοπέδωσης, όπως σημάδια σπάτουλας, σημάδια κυλίνδρων, χτυπήματα και άλλα πολλά τέτοια σημάδια  στο πάτωμα. Λάβετε υπόψη ότι ανάλογα με το υπόστρωμα ενδέχεται να έχουν πάχη 1 mm σε ορισμένα σημεία και 4 mm (ειδικά στις γωνίες) σε άλλες περιοχές του δαπέδου.

Έχω ένα κάπως τραχύ και ανισόπεδο δάπεδο. Δεν μπορώ να ρίξω  κάποια αυτοεπιπεδούμενη εποξική ρητίνη;

Δεν πρέπει να το κάνετε, καθώς αυτό δεν είναι ο σκοπός της αυτοεπιπεδούμενης εποξικής ρητίνης. Η ανομοιομορφία της  επιφάνειας του δαπέδου σας, πιθανόν να  είναι  πολύ μεγαλύτερη από το πάχος των 2-3 mm. Διατρέχετε τον κίνδυνο να προσθέσετε μεγάλες ποσότητες εποξειδικών (με σημαντικό κόστος!) και να μην έχετε ουσιαστικά αποτελέσματα καθώς θα παραμείνει η ανομοιομορφία της επιφάνειας. Επομένως, θα πρέπει να εφαρμόσετε το προϊόν μόνο σε επίπεδες και επίπεδες επιφάνειες.

Γιατί τα αυτοεπιπεδούμενα εποξειδικά δάπεδα είναι πολύ πιο ακριβά από τα εποξειδικά συστήματα με ρολό;

Η ποσότητα  που καταναλώνεται στα συστήματα αυτοεπιπεδώματος είναι αρκετές φορές μεγαλύτερη από ότι σε εφαρμοζόμενα συστήματα κυλίνδρων (ή σφαιρών). Ένα εποξειδικό σύστημα με διπλή επικάλυψη μπορεί να καταναλώσει 500-600 gr / m2, ενώ ένα σύστημα αυτόματης διαμόρφωσης 3 χιλιοστών μπορεί εύκολα να φτάσει σε 3 kg / m2 εποξειδικού. Επιπλέον, η αυτοεπιπεδούμενη εποξική ρητίνη είναι συνήθως πιο ακριβή από την τυπική εποξική βαφή. Ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας είναι ότι για τέτοια συστήματα πρέπει να χρησιμοποιείτε ειδικευμένους και εκπαιδευμένους εργαζόμενους που έχουν εμπειρία σε αυτοεπιπεδούμενα εποξικά συστήματα. Επομένως, θα πρέπει να αναμένετε ένα πολύ υψηλότερο κόστος εργασίας.

Πως πρέπει να προετοιμάσω το υπόστρωμα που πρέπει να δεχθεί το αυτοεπιπεδούμενο δάπεδο;

Η επιφάνεια που θα δεχθεί την εποξειδική επίστρωση πρέπει να είναι απαλλαγμένη από υγρασία( υγρασία <4-5%),σκόνη , σαθρό υλικό ,λίπος κ.ά. και να είναι σταθερή και προστατευμένη από την προσβολή υγρασίας εκ των όπισθεν.
Η κατάλληλη προεργασία για την προετοιμασία του δαπέδου είναι τρίψιμο, αμμοβολή, υδροβολή, σφαιριδιοβολή, φρεζάρισμα κλπ. έτσι ώστε να ανοίξουν οι πόροι και να διεισδύσει το αστάρι.
Το υπόστρωμα έπειτα καθαρίζεται σχολαστικά με σκούπα υψηλής απορροφητικότητας και έπειτα περνιέται η εποξειδική ρητίνη , το αστάρι που πρέπει να γίνει εντός 24 ωρών.